15 çıtalı kovan.iki girişli.gerektiğinde bölmesini kullanarak iki analı olarakda çalıştırılabiliyor. hava soğuk olduğu için arı çekilmiş.
kovanlar havalar sıcak olduğunda çok hızlı gelişiyor.iki gün bakmazsan dalak asıyorlar.bu nedenle temel petekli çıta her zaman hazır olmalı.bunun hazırlıkları yapıldı.
arkadaşın tekirdağdan aldığı sepetlere kat atma yöntemi.bu şekilde beslemede yapılabiliyor.
bu kovan aslında iki analı bir kovan.iki zayıf arıyı birleştirmek için üst üste koymuştuk.madem ananın birisi gidecek ,araya ana ızgarası koyalım analar birbirine geçemesin.işçiler aynı yerden çalışsın .eğer çalışmazsa zaten ananın birini keserlerdi. fakat bir ay oldu hala bu şekilde çalımaya devam ediyor.iki anada yumurtluyor.aslında iki analı sistem için çok araştırma yapmıştım.özellikle amerikada uygulandığında kovan başı yaklaşık 100 kg gibi bal alınabiliyormuş.fakat bu sistem de koloni yönetimi çok iyi yapılmalı.biz bu sistemi daha bu sene deniyoruz.henüz verim olarak bir şey söyleyemeyiz.ama sezon sonunda nasipse tecrübelerimizi paylaşacağız.
buda farklı bir sistemde iki analı kovan.içerden de ayrı.bunun üstünede tam kat koyuluyor.oda içerden bölmeli fakat sinek telli.yani arı ikinci katta bir birinin kokusunu duyuyor.fakat birbirine geçemiyor.en son yarım ballık koyuluyor.fakat katın altında ana ızgarası oluyor.analar birbirine geçemiyor.işçiler aynı yerde çalışıyor.tabi bu kadar çıta ve arı gezgincilik yapanlar için büyük bir sorun.fakat sabit arıcılık için bence güzel bir sistem.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder