Burası benim kişisel bir sayfam o nedenle buradan kimseye çamur atmak istemiyorum.bal diye insanımıza glikozu yutturanlarıda allah'a havale ediyorum. bilmeyen insanlar gerçek bal ile sahte balı gerçekten ayıramazlar.sadece labaratuvarda yapılan analizler sonucunda içerisinde ki ticari şeker oranı belli edilebilir.ancak biz arıcıların içerisinde ticari şeker olmadan sadece arıların milyonlarca çiçeği gezerek binbir zahmetle yapmış olduğu gerçek balı biliriz.gerçek bal öncelikle arının gezmiş oldukları çiçeklere göre getirdiği nektarın içeriğine göre kendine has bir aroması ve kokusu vardır.bazen bal zamanı arılığa girdiğimiz zaman bile biz bu kokuyu arıları açmadan bile alırız.yediğimiz zaman ,GERÇEK BAL insanın boğazını yakar.hatta fazla yiyemezsiniz.rahatısız eder.
gerçek ballar yine arıların getirdikleri nektara göre,kristalize olabilir.yani halk arasında şekerlenme dediğimiz olay olur.genellikle yaz aylarında olmaz.hava sıcaklıkları düşmeye başladımı özellikle çiçek balları granüle olmaya başlar.yoğunlaşmaya hatta donmaya kadar gider.bazı ballar sadece krema şeklindede kalabilir.(gerçek zeytin yağının donması gibi)bazı ballar,kestane ıhlamur,akasya gibi çok geç donarlar çam balı hiç donmaz.avrupada balın donması o balın garantisidir.mesela ayçiçeği balı iri kristaller halinde donar.bildiğiniz buzlanma gibi bişey olabilir.tabi bu balları bu şekilde yemek damak tadıyla alakalı.eski halinde olsun isterseniz bal kabını, 45 dereceyi geçmeyecek sıcak suyun içinde bekleterek eski haline gelebilir.45 derece çok önemli.eğer bu sıcaklığı geçerse ve uzun süre yüksek sıcaklıkta beklerse balın içerisinde zararlı maddeler oluşmaya başlıyor.o nedenle balı çok ısıtmayız.hatta çay ve süte koyarkende kesinlikle ılık çay ve süte koymalıyız.balın içerisine kesinlikle metal kaşık yada kepçe sokmayınız.en güzeli ahşap kaşık yoksa plastik kaşık kullanın.bal üretmek arı içinde arıcı içinde çok zahmetli bir iştir.o nedenle fiyatı piyasada bal diye satılan glikozdan pahalıdır.tabi gerçek bal ise.
süzme bal mı,yoksa petekli bal mı derseniz bu tüketicinin damak tadıyla alakalıdır.petek dediğimiz bal mumunun insana bilinen bir faydası yoktur.
POLEN
arılar sadece bal üretmezler ,insanlar için son derece besleyici ve şifalı olan ,kendileri içinse yavrularını besledikleri POLEN de üretirler.üretirler derken sizin anlayacağınız bitkilerin çiçek tozlarını toplarlar.resimdeki gibi ayaklarına yapıştırarak kovana getiriler.biz arıclılar bu polenin bir kısmını kurduğumuz özel aparatlarla arıdan alırız.hepsini almayız çünkü polen bir arı kolonisinin gelişmesi için en önemli besin kaynağıdır.resimdede görüldüğü gibi rengarenktir. renkli olması herbir farklı rengin farklı çiçekten toplandığı gösterir.
PROPOLİS
bilinen en güçlü doğal antibiyotik olan PROPOLİS maddesinide üretirler.arılar propolisi yuvalarında açık olan yerleri kapatmak için kullandığını biliyoruz.cam macununa banzer şekilde yapışkan olmaktadır.
ARI SÜTÜ.,insanlarımız daha bu besinin mucizesini kavrayabilmiş değil.normalde işçi arılar polen ve bal ile beslenirler.ömürleri yazın çalıştıkları için 40 gün kışın yattıkları yani çalışmadıkları için 3-5 ay olabilir.fakat baharın başında başlayın yazın son günlerine kadar günde 1500-2000 yumurta atan kraliçe arı ise 5-7 yıl yaşayabilmektedir.ana arıda diğer işçi arılar gibi aynı yumurtadan çıkmaktadır.fakat kraliçe olarak yetiştirilecek olan yumurta larva olduktan sonra genç arılar tarafından ARI SÜTÜ dedğimiz bir besinle beslenirler.işte kraliçe arı bu besin sayesinde bu kadar uzun ömürlüdür.son yapılan bilimsel çalışmalarda arı sütünün hücre yenileyici özelliği keşfedilmiş.o nedenle kanser hastalarına umut olmaktadır.yukardaki resimde ortadaki kraliçe olacak larva,kenarındaki krem renktekide besini ARI SÜTÜ'dür.
üretimi çok zahmetli ,ve hijyen gerektiren bir besindir.kesinlikle üretiminden müşteriye gidene kadar güneş görmemeli,ve soğuk zincirde muhafaza edilmelidir.içerisine kesinlikle metal kaşık sokulmamalıdır.
BAL VE DİĞER ARI ÜRÜNLERİNİ KESİNLİKLE TÜKETİN VE ÇOCUKLARINIZADA YEDİRİN.FAKAT BU BESİNLERİ ALIRKEN ÇOK SEÇİÇİ DAVRANIN.BU İŞİ HAKKIYLA YAPAN İŞİNDE HİLE YAPMAYAN ARI DENEN KÜÇÜK CANLIYA GÖNÜL VERMİŞ ARKADAŞLARIMIZDAN ALIN DERİM.
ARICI YUSUF
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder