30 Nisan 2012 Pazartesi

çiçekler iyice açtı

 hemen hemen yerlerdeki bütün çiçekler açtı.nektar gelişi güzel.nufus yoğunlüğü iyi olan kovanlarımızdan bahar balı alırız ümidindeyiz.
arılar bu günlerde çoştu.hızlarına yetişemiyoruz.geç kalıncada ortaya böyle görüntüler çıkıyor.
 evimin arkasındaki akasya ağaçı tam olarak açtı.terasa bir arı koymayı düşünüyorum ama çevredeki insanları rahatsız etmesinden korkuyorum.akasya bazı yerlerde bir hafta önce açmaya başladı.sanırım bu sene erken açtılar.çünkü geçen sene mayıs 15 gibi açmışlardı.



 arkadaşımın arılığından bir görüntü.bu sene polen tuzaklı plastik altlıklı kovanlara geçiş yapıldı.polen gelişi tek kelime ile süperdi.tam gün polen almıyoruz.ya sabahtan öğleye kadar yada öğlenden akşama kadar.arı poleni yavru yetiştirmek için taşıyor.bu aylarda yavru faliyetinin hızlı olduğu aylar.o nedenle onlarada bırakmak lazım.
 bala hazırlanmış ve birleştirme yapılmış bir kovan.resim net değil ama önündeki arılarda gelen polenleri görebilirsiniz.turuncu polen geliyor.bayağı tatlı.
 bunlarda dalak sallayan arılarımız.aslında bazıları dalak asıldığında üzülür ama ben seviniyorum.bu arıların gelişiminin yolunda olduğunu gösteriyor.tabi abartmamak lazım.

28 Nisan 2012 Cumartesi

ana arı üretimi

 yeni yaptığım sekiz çıtalı kovanlarımdan polen toplamaya başladım
 eight frame hive
 arılığımdan bir görünüm

nihayet uzun zamandır yapmayı düşündüğüm larva tarnsferi ile ana üretimini gerçekleştirdim.25 transferden 14 tuttu.bir tane dahi tutması benim için başarıydı.çünkü hiç kimseden yardım almadan bu işi yaptım.tabi internetten izlediğim videolar ve bilgiler sayesinde.artık cinsini,çalışmasını ve huyunu bildiğim kaliteli ana arılar üretebileceğim.bu aynı zamanda arı sütü üretebilmenin ilk adımıydı.

21 Nisan 2012 Cumartesi

strafor ruşet kovan ve ana arı çalışmaları

 çok güzel görünen nektarlı bir bitki olan erguvan ağacı.rum ağacı da deniyor.nedeni ise rumların bu ağacı çok sevmesi.o nedenle istanbul ve çevresinde çokça bulunur.
 kısmet olursa bu sene ilk defa larva transferi ile ana arı üreteceğim.bunun için bal mumundan yüksük hazırladım.20 nisanda başlaıtıcı koloni için bir kovanı düzenledim.inşallah 24 nisan da havalar müsait olursa ilk transfer denemesini yapacağım.başlatıcı koloninin yumurtalı ve açık yavrulu çerçevelerini anasıyla birlikte başka bir kovana aktardım.3-4 gün kapalı yada kapanmaya yüz tutmuş larvalar var.olurda kovan kendine ana üretecek larva varsa meme yapar,bizim transfer işi yatar o nedenle işi sıkı tutacağım.açık larva dahi olmayacak.olan bütün memeler temizlenecek.anasız olduğu içinde benim verdiğim larvaları kabul etmek zorunda kalacaklar.ana arı yüksüklerinin çapı 8-9 mm arası.transfer çıtası yanak genişliği 2,5 cm.transferden önce çıtaya şerbet sürülecek.arının daha iyisi sarması sağlanancak.

 fabrikanın bahçesinde gördüğüm mis gibi kokan bir çiçek.adını bilmiyorum ama nektar kokuyor.
 sert köpükten yaptığım ana arı çifleştirme kutuları.iki yönlüde kullanılabilecek.daha sonra farklı resimlerini arılandırınca paylaşacağım.
 altlarına havalandırma deliği açaçağım.

17 Nisan 2012 Salı

ilk oğul ve sepet arıcılığı

 bu senenin ilk oğulu
 derince harikalar sahilinden görüntüler.yolunuz düşerse gidin derim.



 zamanın dabakılmayan arılar şaşırtıyor.çerçeve ölçüsünde dalak asmış.


 trakya üsülü sepet kovanlar.arının kışlaması için çok ideal.


 ismini bilmediğim güzel bir çiçek.

10 Nisan 2012 Salı

hayat devam ediyor

 oğlum bir yaşını doldurdu.hatıra olsun diye stüdyoda resim çektirdik.
 karabaş otları açmaya başladı.
 sepetler son raddede.1 hafta sonra oğlul verirler.

1 Nisan 2012 Pazar

yüksük yapımı

 arılar için bu aylarda nektar ve polen kaynağı olan balıbaba bitkisi heryerde açmış durumda.
 bu sene kısmetse ana arı üreteceğim.bu nedenle bal mumundan ana arı yüksüğü yaptım.tabi evin içi balmumu koktu.

gerçek bal,doğal bal,polen ,propolis,arı sütü

Burası benim kişisel bir sayfam o nedenle buradan kimseye çamur atmak istemiyorum.bal diye insanımıza glikozu yutturanlarıda allah'a havale ediyorum. bilmeyen insanlar gerçek bal ile sahte balı gerçekten ayıramazlar.sadece labaratuvarda yapılan analizler sonucunda içerisinde ki ticari şeker oranı belli edilebilir.ancak biz arıcıların içerisinde ticari şeker olmadan sadece arıların milyonlarca çiçeği gezerek binbir zahmetle yapmış olduğu gerçek balı biliriz.gerçek bal öncelikle arının gezmiş oldukları çiçeklere göre getirdiği nektarın içeriğine göre kendine has bir aroması ve kokusu vardır.bazen bal zamanı arılığa girdiğimiz zaman bile biz bu kokuyu arıları açmadan bile alırız.yediğimiz zaman ,GERÇEK BAL insanın boğazını yakar.hatta fazla yiyemezsiniz.rahatısız eder.
gerçek ballar yine arıların getirdikleri nektara göre,kristalize olabilir.yani halk arasında şekerlenme dediğimiz olay olur.genellikle yaz aylarında olmaz.hava sıcaklıkları düşmeye başladımı özellikle çiçek balları granüle olmaya başlar.yoğunlaşmaya hatta donmaya kadar gider.bazı ballar sadece krema şeklindede kalabilir.(gerçek zeytin yağının donması gibi)bazı ballar,kestane ıhlamur,akasya gibi çok geç donarlar çam balı hiç donmaz.avrupada balın donması o balın garantisidir.mesela ayçiçeği balı iri kristaller halinde donar.bildiğiniz buzlanma gibi bişey olabilir.tabi bu balları bu şekilde yemek damak tadıyla alakalı.eski halinde olsun isterseniz bal kabını, 45 dereceyi geçmeyecek sıcak suyun içinde bekleterek eski haline gelebilir.45 derece çok önemli.eğer bu sıcaklığı geçerse ve uzun süre yüksek sıcaklıkta beklerse balın içerisinde zararlı maddeler oluşmaya başlıyor.o nedenle balı çok ısıtmayız.hatta çay ve süte koyarkende kesinlikle ılık çay ve süte koymalıyız.balın içerisine kesinlikle metal kaşık yada kepçe sokmayınız.en güzeli ahşap kaşık yoksa plastik kaşık kullanın.bal üretmek arı içinde arıcı içinde çok zahmetli bir iştir.o nedenle fiyatı piyasada bal diye satılan glikozdan pahalıdır.tabi gerçek bal ise.
süzme bal mı,yoksa petekli bal mı derseniz bu tüketicinin damak tadıyla alakalıdır.petek dediğimiz bal mumunun insana bilinen bir faydası yoktur.
POLEN
arılar sadece bal üretmezler ,insanlar için son derece besleyici ve şifalı olan ,kendileri içinse yavrularını besledikleri POLEN de üretirler.üretirler derken sizin anlayacağınız  bitkilerin çiçek tozlarını toplarlar.resimdeki gibi ayaklarına yapıştırarak kovana getiriler.biz arıclılar bu polenin bir kısmını kurduğumuz özel aparatlarla arıdan alırız.hepsini almayız çünkü polen bir arı kolonisinin gelişmesi için en önemli besin kaynağıdır.resimdede görüldüğü gibi rengarenktir. renkli olması herbir farklı rengin farklı çiçekten toplandığı gösterir.
PROPOLİS
 bilinen en güçlü doğal antibiyotik olan PROPOLİS maddesinide üretirler.arılar propolisi yuvalarında açık olan yerleri kapatmak için kullandığını biliyoruz.cam macununa banzer şekilde yapışkan olmaktadır.
ARI SÜTÜ.,insanlarımız daha bu besinin mucizesini kavrayabilmiş değil.normalde işçi arılar polen ve bal ile beslenirler.ömürleri yazın çalıştıkları için 40 gün kışın yattıkları yani çalışmadıkları için 3-5 ay olabilir.fakat baharın başında başlayın yazın son günlerine kadar günde 1500-2000 yumurta atan kraliçe arı ise 5-7 yıl yaşayabilmektedir.ana arıda diğer işçi arılar gibi aynı yumurtadan çıkmaktadır.fakat kraliçe olarak yetiştirilecek olan yumurta larva olduktan sonra genç arılar tarafından ARI SÜTÜ dedğimiz bir besinle beslenirler.işte kraliçe arı bu besin sayesinde bu kadar uzun ömürlüdür.son yapılan bilimsel çalışmalarda arı sütünün hücre yenileyici özelliği keşfedilmiş.o nedenle kanser hastalarına umut olmaktadır.yukardaki resimde ortadaki kraliçe olacak larva,kenarındaki krem renktekide besini ARI SÜTÜ'dür.
üretimi çok zahmetli ,ve hijyen gerektiren bir besindir.kesinlikle üretiminden müşteriye gidene kadar güneş görmemeli,ve soğuk zincirde muhafaza edilmelidir.içerisine kesinlikle metal kaşık sokulmamalıdır.

BAL VE DİĞER ARI ÜRÜNLERİNİ KESİNLİKLE TÜKETİN VE ÇOCUKLARINIZADA YEDİRİN.FAKAT BU BESİNLERİ ALIRKEN ÇOK SEÇİÇİ DAVRANIN.BU İŞİ HAKKIYLA YAPAN İŞİNDE HİLE YAPMAYAN ARI DENEN KÜÇÜK CANLIYA GÖNÜL VERMİŞ ARKADAŞLARIMIZDAN ALIN DERİM.

ARICI YUSUF